Home Angela Merkel Imigrantii, o provocare si o oportunitate in acelasi timp pentru Europa

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmaildistribuie

Atitudinea europenilor si in mod special a Germaniei fata de imigranti va avea rolul de a modela viitorul Europei si al zonei euro implicit. Marea provocare a Europei va fi aceea de a intoarce in favoarea ei o criza umanitara – nedorita de nimeni – si a o transforma intr-o oportunitate atat pentru imigranti, cat si pentru europeni. Ceva care in momentul de fata pare foarte greu de realizat, dar nu imposibil, din mai multe considerente.

In primul rand, deschiderea pietei muncii germane (pricipala tinta a imigrantilor) ar putea aduce un impuls economiei Germaniei si indirect, Europei. Mai multa forta de munca ar putea conduce la o crestere a investitiilor (in domeniul constructiilor, deoarece va fi nevoie de locuinte pentru imigranti, de exemplu), ceea ce se va reflecta in cresterea economica. Investitiile suplimentare in economie, in contextul unor rate scazute de economisire a imigrantilor ar putea stimula cererea agregata germana. Stimularea cererii agregate poate conduce la o reducere a surplusului cronic de cont curent al Germaniei, ceea ce avantajeaza celelalte state europene. Toate aceste efecte reprezinta tot atatea oportunitati care ar putea avea drept rezultat pe termen mediu diminuarea dezechilibrelor acumulate in economia uniunii monetare europene in ultimii ani.

In al doilea rand, deoarece Europa se confrunta cu provocari demografice majore – imbatranirea populatiei, imigrantii ar putea reprezenta o oportunitate, atat pentru  nemti  cat si pentru toti europenii. Potrivit statisticilor, mai mult de jumatate dintre imigranti au varste cuprinse intre 16 si 30 de ani. In plus, multi dintre ei au specializari foarte cautate pe piata muncii din Germania, la care se adauga si motivarea acestora pentru a obtine un trai mai bun, ceea ce in trecut a adus plusuri productivitatii germane. Insusi ministrul german de finante aprecia recent ca pe termen scurt costul refugiatilor poate fi sustinut, subliniind in acelasi timp ca beneficiile pe termen lung asupra finantelor publice si sustenabilitatii pensiilor vor fi substantiale.

Pe de alta parte, beneficiile vor depinde de daca si cum vor fi integrati imigrantii pe piata muncii germane/europene, ceea ce va reprezenta o reala provocare pentru toata lumea. Va fi nevoie de modificari legislative care sa faciliteze integrarea muncitorilor calificati, ceea ce nu se face peste noapte. Potrivit The Association of German Chambers of Industry and Commerce (DIHK), in ultimii ani Germania a facut ceva pasi in aceasta directie. In momentul de fata imigrantii au dreptul legal de a munci dupa o perioada de numai 3 luni, nu 9 cum era initial. Au fost initiate o serie de facilitati in special pentru tinerii refugiati – accesul la cursuri de formare profesionala, internshipuri, etc. In plus, potrivit DIHK, multe dintre marile companii sustin acest demers, deoarece la randul lor duc lipsa de personal calificat. Prin urmare, acest potential merita exploatat, dupa cum insusi presedintele german al Camerei de comert si industrie afirma in urma cu cateva zile.

Reglementarea dreptului de a munci si securitatii muncii sunt insa doar o fateta a monedei. Ramane problema limbii germane, care nu e de neglijat. La care se adauga birocratia inca foarte ridicata in intreaga Europa, nu numai in Germania, care poate impiedica derularea rapida a procedurilor, etc. In plus, in Europa piata muncii s-a dovedit a fi destul de inflexibila, ceea ce ar putea constitui o bariera suplimentara pentru integrarea imigrantilor. Potrivit statisticilor europene, dupa declansarea crizei financiare, putin peste o jumatate de milion de imigranti au ajuns in Germania din Spania, Grecia, s.a. Acest numar este insa destul de mic avand in vedere ratele mari ale somajului inregistrate in aceste state. Prin urmare se poate spune ca nu exista suficienta mobilitatea fortei de munca care sa amortizeze socurile asimetrice din interiorul uniunii si sa reduca astfel ratele somajului suficient de mult, ceea ce confirma ipoteza unei piete a muncii europene insuficient de flexibile.

Exista de asemenea unele temeri ca integrarea imigrantilor pe piata muncii din Germania va avea ca efect scaderea salariilor si in consecinta pierderi suplimentare de  competitivitate ale altor state din eurozona relativ la Germania. Aici parerile sunt impartite, iar rezultatele studiilor redate de evidentele empirice sunt reativ neconcludente. O slaba calificare a imigrantilor poate trage salariile in jos, dar poate avea ca efect si cresterea salariilor pentru lucratorii germani calificati superior. Pe de alta parte, nu vorbim doar de lucratori necalificati. Lucratorii calificati, precum asistentele medicale din Siria sau Irak ar putea concura cu lucratorii germani sau imigrantii din alte state europene, de exemplu, ceea ce ar pune presiune pe piata muncii in sensul cresterii pretului pentru forta de munca. Pentru imigrantii EU,  imigrantii non EU vor reprezenta, evident, un concurent puternic.

In concluzie, in opinia mea imigrantii reprezinta o provocare si o oportunitate in acelasi timp pentru Europa. De abilitatea cu care decidentii europeni vor inclina balanta intr-o parte sau alta depinde practic viitorul constructiei europene. Nu e prima data cand Europa si in special Germania e asaltata de imigranti. De altfel, nu suntem noi, europenii, singurii care ne confruntam cu asa ceva. Potrivit Immigration Statistics, US Department of Homeland Security, SUA acorda statut de rezident permanent legal – cu beneficii similare propriilor cetateni – unui numar de 1 milion de imigranti anual. Intrebarea e daca UE are capacitatea si mai ales disponibilitatea de a sustine un astfel de demers.

articolul a fost publicat in www.piatafinanciara.ro si www.contributors.ro

Conferentiar Universitar Doctor, ASE Bucuresti Academia de Studii Economice din Bucureşti Location: Bucureşti, Romania Email: auragabriela.socol@gmail.com Phone: 0040-01-2112650 Fax: 0040-01-3129549 Postal: 6 ROMANA PLACE, 70167 – BUCHAREST

Niciun comentariu

Lasa un raspuns