Home Angela Merkel Extinderea zonei euro. O solutie? Pentru cine?!

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmaildistribuie

Comisia Europeana a confirmat ca Letonia indeplineste toate criteriile de aderare la zona euro, aceasta urmand sa adopte moneda unica la 1 ianuarie 2014. Liderii europeni considera ca decizia va demonstra durabilitatea constructiei, dorinta Letoniei de a adopta moneda euro fiind vazuta ca un semn de incredere in moneda comuna si o dovada in plus ca cei care au prezis dezintegrarea zonei euro s-au inselat.

In opinia mea extinderea zonei euro prin acceptarea Letoniei demonstreaza ca in continuare cartile in zona euro se fac mai degraba pe criterii politice decat pe criterii economice. In momentul de fata Letonia indeplineste criteriile economice de admitere in eurozona, insa toata lumea stie ca discutia nu se mai poate reduce la indeplinirea unor criterii. Letonia este o economie de mica dimensiune, cu 2 milioane de locuitori si un produs intern brut de aproximativ 20 de miliarde de euro. In timpul crizei a experimentat cea mai dura recesiune din Europa, economia letona scazand cu aceasta ocazie cu aproape o cincime in 2009, pentru a ajunge la o crestere de circa 6% anul trecut. Principalale vulnerabilitati ale Letoniei (asemeni celorlalte tari foste comuniste admise deja) vor fi capacitatea tarii de a respecta ex post tinta de inflatie si gestionarea problemei somajului. Letonia va intra cu un somaj de 12,4% si 21,9% somaj in randul tinerilor, intr-o zona (zona euro) ce momentan inregistreaza un somaj record de aproximativ 20 milioane de someri.

Realitatea este ca Letonia vrea relatii mai stranse cu Europa de Vest si indepartarea de Rusia. Adoptarea monedei euro este vazuta in Letonia ca o modalitate de ancorare in Uniunea Europeana. Potrivit sondajelor de opinie, cei mai multi cetateni letoni sunt reticenti fata de adoptarea monedei euro. Precum Estonia, Letonia este nerabdatoare sa se apropie de Europa si sa se distanteze de Rusia, insa mai mult ca sigur pentru cetateanul de rand acesta nu este un motiv suficient pentru a renunta la moneda nationala. De altfel, organizaţia letonă ‘Pentru lat, împotriva euro!’ a inceput saptamana trecuta strangerea de semnaturi in sprijinul desfasurarii unui referendum pentru mentinerea monedei nationale letone. 

De cealalta parte, in zona euro realitatea este controversata. Cu cinci tari salvate la limita de la colaps, sase trimestre consecutive de contractie economica si 20 milioane de someri, aceasta se pare ca ramane atractiva doar pentru statele mici si dornice sa scape de fostele influente politice. Cehia, Polonia, Bulgaria sau Romania amana pe termen nelimitat acest moment. Pe buna dreptate. In ultimii trei ani, UE si FMI au intervenit de doua ori pentru prevenirea unor crize financiare in Grecia, Irlanda si Portugalia, in timp ce Spania a obtinut finantare de la UE pentru recapitalizarea bancilor, altfel nimeni nu stie ce s-ar fi ales de proiectul european.

Cu toate astea, unii se grabesc sa anunte sfarsitul crizei europene. „Trebuie sa intelegeti ca criza din zona euro s-a terminat. Europa a devenit mai sta­bila, dar acum trebuie orientata catre cres­tere. Cred ca criza, departe de a slabi zona euro, o va intari“, a declarat presedintele Frantei intr-un dis­curs tinut la Tokio. Dupa cum era si de asteptat, pietele nu au avut nici o reactie la comentariile lui Hollande, considerate a fi nefondate, subtiri. Multa lume a considerat declaratiile presedintelui francez a fi o veritabila gafa. In timp ce unii se grabesc sa anunte sfarsitul crizei europene, altii considera ca in zona euro lucrurile sunt departe de a se fi calmat. Decizia Curtii Constitutionale a Germaniei ce analizeaza compatibilitatea dintre masurile luate de Banca Centrala Europeana prin programul “Outright Monetary Transactions” (OMT) si Germania s-ar putea dovedi decisiva pentru existenta monedei unice.

In concluzie, cred ca decizia de extindere a zonei euro in conditiile actuale este gresita. Nu atat pentru Letonia cat pentru zona euro, pentru care includerea unor tari foste comuniste momentan va insemna constrangeri suplimentare. Continuarea extinderii zonei euro in acest moment nu va face altceva decat sa ingreuneze procesul de adancire a integrarii, maximizand riscurile atat pentru zona euro ca intreg cat si pentru statele nou venite. Liderii zonei euro ar trebui sa fie prudenti, zona euro ar trebui consolidata inainte de a se extinde din nou, pentru a evita, in viitor, alte crize economice. Capacitatea reala de a actiona a zonei euro ar trebui imbunatatita inainte de a se continua extinderea.

articol publicat pe www.contributors.ro

Conferentiar Universitar Doctor, ASE Bucuresti Academia de Studii Economice din Bucureşti Location: Bucureşti, Romania Email: auragabriela.socol@gmail.com Phone: 0040-01-2112650 Fax: 0040-01-3129549 Postal: 6 ROMANA PLACE, 70167 – BUCHAREST

Niciun comentariu

Lasa un raspuns