Home BNR La ce sa ne asteptam de la leu

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmaildistribuie

Astazi, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a atins un nou maxim. Marti, BNR cota moneda nationala la un curs de 4,4684 fata de euro, usor mai depreciata fata de nivelul de luni cand nivelul ajunsese la 4,43/euro. Dupa cum era de asteptat, inversarea trendului privind evolutia monedei nationale s-a produs pe fondul disputei politice declansate in urma cu doua zile, realitatea demonstrand cat de senzitiva este practic economia la miscarile factorului politic. Economistii spera ca amanarea aprobarii primei evaluari a acordului cu FMI va avea un impact relativ limitat asupra pietelor financiare, in speta pentru ca acordul cu institutiile internationale este de tip preventiv, iar angajamentele pana la urma vor fi respectate sub o forma sau alta. In plus, toata lumea, nu numai economistii, spera ca impactul instabilitatii politice asupra economiei sa fie doar o chestiune de moment.

Din cauza „euroizarii” economiei romanesti, continuarea deprecierii leului va fi resimtita insa destul de puternic. Un leu mai slab va insemna inflatie mai mare, importuri mai scumpe, o povara mai mare pentru romanii care au credite in valuta (sunt deja 700.000 de romani restantieri la credite), cresterea ratei creditelor neperformante (ajunsa deja la un record nedorit de 25%), o datorie publica mai mare, toate acestea avand impact negativ asupra stabilitatii macroeconomice. Intrebarea este cum poate o disputa politica traita live la televizor sa aduca in timp real un leu mai slab, echivalent practic cu mai putini bani in buzunare? Simplu. Nivelul cursului de schimb dintre leu si euro (sau alta valuta) este determinat de doua categorii mari de factori. Prima categorie se refera la fundamentele economice ale economiilor celor doua monede, de tip crestere economica, productivitate, dar si nivelul de lichiditate a pietei, interventiile pe piata valutara, nivelul inflatiei sau nivelul dobanzilor, etc. Din perspectiva influentei pe termen mediu si lung, fundamentele economice ale economiilor sunt cele mai importante, fiind de natura permanenta. De altfel, pe termen lung, cursul de schimb tinde sa se stabilizeze in jurul valorii sale de echilibru, valoare care reflecta, de fapt, puterea reala de cumparare a fiecareia dintre cele doua monede.

A doua categorie se refera la factori care nu sunt neaparat de natura economica, ci mai degraba de natura emotionala, psihologica – sentiment de neincredere al investitorilor, incertitudine determinata de instabilitatea politica, etc. Volatilitatea indusa cursului de schimb este de data aceasta temporara, deoarece factorii sunt de natura temporara, nu permenenta. Pe termen lung este evident ca imbunatatirea fundamentelor economiei reprezinta solutia optima de sustinere a cursului de schimb, umbrela care ar trebui sa protejeze o economie, indiferent de ce tip de socuri apar, interne/externe, de natura economica sau nu, permanente/temporare, etc.

Pe scurt, miscarile pe pietele financiare sunt in aceeasi masura dependente de fundamente economice (obiective), cat si de factori emotionali, de natura psihologica (subiective). Altfel spus, investitorii pot actiona atat in urma unei analize pertinente a indicatorilor macroeconomici ai unei tari, dar si ca urmare a unui sentiment de (ne)incredere, (in)certitudinii, sau a unui mediu politic (in)stabil.

 In acest context, deprecierea leului nu a fost o surpriza pentru economisti. Cu toate astea, desi temporare, influentele asupra cursului de schimb determinate de disputa politica nu sunt de neglijat. Totul depinde de cat de mult se va prelungi show ul. Evidentele empirice arata insa ca negestionata corect, o supraevaluare/subevaluare temporara se poate transforma intr-una permanenta, cu consecinte directe asupra echilibrelor la nivel macroeconomic. In plus, contextul international nu ne ajuta deloc. Cronicizarea crizei zonei euro a accentuat deteriorarea increderii investitorilor, la care se adauga incertitudinile legate de continuarea planurilor de austeritate fiscala impuse in continuare in tarile europene, epuizarea instrumentelor de politica monetara a BCE, etc. Instabilitatea politica declansata peste noapte in Romania risca practic bruma de stabilitate macroeconomica pe care reusisem sa o acumulam, tendinta de crestere economica si, sentimentul ca lucrurile incep sa intre pe un fagas normal.

articol publicat pe www.contributors.ro

Conferentiar Universitar Doctor, ASE Bucuresti Academia de Studii Economice din Bucureşti Location: Bucureşti, Romania Email: auragabriela.socol@gmail.com Phone: 0040-01-2112650 Fax: 0040-01-3129549 Postal: 6 ROMANA PLACE, 70167 – BUCHAREST

Niciun comentariu

Lasa un raspuns