Home adoptarea euro in Romania Cât de urgentă e fixarea unei ţinte de adoptare a euro în...

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmaildistribuie

Incep prin a va spune de ce m-am hotarat sa scriu aceste randuri. Pana mai ieri, imi era “teama” sa nu cumva sa intram in zona euro fara sa fi fost suficient de pregatiti pentru a face asta. Decidentii pareau foarte hotarati cu privire la acest demers. Scriam la vremea respectiva la ce riscuri uriase ne-am fi putut expune in cazul concretizarii unui asemenea scenariu. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. De la urgentarea intrarii Romaniei in zona euro am trecut la o atitudine extrema, de expectativa pe termen nelimitat. Astazi, dezbaterea se reduce (intr-o maniera usor ignoranta as spune) la intrebarea: are nevoie Romania de o tinta precisa de intrare in zona euro sau nu?

Daca veti rasfoi presa internationala, veti gasi articole despre state care fie nu si-au dorit niciodata sa intre in zona euro, fie nu-si mai doresc in noul context, fie amana pur si simplu asumarea unei tinte oficiale de intrare. Abordarea Poloniei, de exemplu, este „vom fi pregatiti sa aderam la euro atunci cand o sa aveti problemele rezolvate si cand vom putea sa spunem poporului nostru: acum putem adera fara riscuri (…).”. Bulgaria a amanat adoptarea euro, in conditiile in care statul bulgar indeplineste criteriile de la Maastricht plus avantajul de a avea consiliu monetar. Ungaria, Cehia, si altele au ales de asemenea sa adopte o atitudine de expectativa. Pe scurt, subiectul este controversat. Pe buna dreptate.

In ceea ce priveste Romania, din punctul meu de vedere, fixarea sau nu a unei tinte precise de care „sa ne tinem” in momentul de fata este o falsa problema. Prioritar pentru noi este – inainte de a lansa o data precisa – conturarea unei viziuni clare cu privire la propria cale de adoptare a euro, viziune concretizata intr-o Strategie oficiala, un Plan oficial de trecere la euro. Caci spre deosebire de alte tari, Romania inca nu are creionat asa ceva, desi vorbim de asta de ani de zile. Dupa ce acest punct va fi fost indeplinit, nimeni nu ne impiedica sa anuntam o tinta oficiala.

Aici vor trebui insa avute in vedere cel putin doua aspecte. Primul, urmatoarea tinta asumata va trebui respectata, daca nu vrem sa cadem in capcana povestii cu Petrica si lupul. Amanarea repetata a termenului asumat de intrare in zona euro poate reprezenta un punct slab pentru imaginea economiei romanesti. Odata fundamentata o strategie oficiala, va fi nevoie de eforturi comune, indiferent de culoarea guvernelor pentru a o duce la indeplinire in termenii tintei asumate. Al doilea aspect este strans legat de primul. Strategia de trecere la euro trebuie sa aiba in spate o analiza tehnica bine fundamentata a economiei romanesti, care sa depaseasca viziunea simplista de bifare a criteriilor nominale si/sau reale.

Romania are capacitatea de a indeplini in viitorul apropiat criteriile nominale cerute de zona euro (de o maniera sustenabila chiar, nu conjuncturala). Si indicatorii de convergenta reala incep sa arate mai bine. Cu toate astea, criza a demonstat ca adoptarea euro inseamna mult mai mult decat indeplinirea unor criterii de convergenta, fie ele nominale sau reale. Studiile stiintifice arata ca statele membre ale zonei euro vor putea castiga reciproc din detinerea unei monede comune, insa numai atunci cand structurile lor economice vor fi asemanatoare. Asta pentru ca deciziile din zona euro nu vizeaza particularitatile fiecarei economii, ci se adreseaza unor “structuri economice presupuse deja a fi similare”.

Din acest punct de vedere, analiza tehnica va trebui sa raspunda la intrebari de genul: cat de asemanatoare este structura economiei romanesti cu cea a statelor din zona euro? cum stam din punct de vedere al convergentei structurale cu zona euro? in ce masura socurile din zona euro se transmit si in Romania? dupa cat timp? pe ce canale? de cerere, de oferta, ambele? cum raspunde economia romaneasca la astfel de socuri? simetric? asimetric? etc. Din cate stiu, in momentul de fata nu exista un studiu oficial care sa analizeze exhaustiv pozitia Romaniei din toate punctele de vedere, studiu care sa constituie practic baza Strategiei de trecere la euro.

Studiile empirice (realizate in general in universitati) arata ca in momentul de fata Romania are inca o capacitate redusa de ajustare a economiei nationale, ceea ce arata o predispozitie a economiei romanesti de a fi afectata de socuri asimetrice. De asemenea, studiile arata ca Romania nu detine inca instrumente alternative (cursului de schimb pe care il pierde) de stabilizare la nivel macroeconomic. Nici din punct de vedere al structurii economiei, flexibilitatatii salariilor, mobilitatii factorilor de productie, convergentei ciclurilor de afaceri, integrarii pietelor financiare, similaritatii ciclurilor, dar nici din punct de vedere al mecanismelor de  stabilizare fiscala, etc.

Daca vrem cu tot dinadinsul sa fixam o tinta precisa de intrare in zona euro si mai ales sa o si respectam, Romania va avea nevoie de un astfel de studiu care sa contina atat o analiza a stadiului de pregatire a economiei romanesti in momentul de fata, dar si o previzionare realista cu privire la evolutia acestui stadiu in timp, previziune care sa justifice alegerea unui orizont sau altul de adoptare a euro.  Altfel, vom continua sa vorbim vorbe. In plus, pentru ca strategia sa fie de “succes” romanii trebuie sa fie corect informati cu privire la beneficiile, dar si principalele riscuri la care pot fi expusi odata intrati in zona euro. O misiune extrem de importanta pe care decidentii vor trebui sa si-o asume mai devreme sau mai tarziu va fi aceea de a comunica publicului larg ce inseamna de fapt pentru Romania intrarea in zona euro. Ancorarea asteptarilor populatiei va avea un rol mai important decat pare in procesul efectiv de adoptare a monedei unice europene in Romania.

articol aparut pe adevarul.ro

Conferentiar Universitar Doctor, ASE Bucuresti Academia de Studii Economice din Bucureşti Location: Bucureşti, Romania Email: auragabriela.socol@gmail.com Phone: 0040-01-2112650 Fax: 0040-01-3129549 Postal: 6 ROMANA PLACE, 70167 – BUCHAREST

Niciun comentariu

Lasa un raspuns