Home criza financiara România și potentialul ei de creștere. Jocul senzaționalist al estimărilor

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmaildistribuie

Toata presa romaneasca a comentat miercuri un scenariu aproape apocaliptic al FMI pentru Romania: de la potentialul de crestere a economiei puternic deteriorat, până la o uluitoare depreciere a leului (5,4 Ron/ euro). De unde s-a declansat isteria?Potrivit unuia dintre rapoartele FMI, decalajul de productie in Romania este revizuit substantial vis a vis de estimarile anterioare, atat pentru anii precedenti, cat si prognoza pentru urmatorii ani. Pentru unele perioade se trece de la un output gap considerat anterior pozitiv, la unul negativ – in vreme ce prognozele arata un output gap ce nu se va mai inchide in 2015, ci in 2018 (cel mai devreme).

Incep prin a spune ca cifrele privind decalajul de productie trebuie privite cu multa prudenta, in general si in mod special in tari in tranzitie, precum Romania. In primul rand, pentru ca ele sunt doar niste ESTIMARI. Decalajul de productie reprezinta diferenta dintre PIB ul potential al unei economii (ceea ce se poate produce la un moment dat in economie in conditii de utilizare deplina a resurselor) si PIB ul curent.PIB ul potential este insa o variabila neobservabila (nu poate fi observata direct din datele statistice), prin urmare este doar estimata. Prin diferite metodologii. Metodologiile cele mai utilizate sunt metoda functiei de productie (Comisia Europeana, dar si FMI), sau cele bazate pe filtre statistice (ECB, de exemplu).

De remarcat este ca utilizarea unor metodologii diferite conduce la rezultate diferite, motiv cred suficient pentru a considera rezultatele doar ca tendinta, nu neaparat batute in cuie. Mai mult decat atat, rezultatele estimarilor econometrice pentru economiile in tranzitie trebuie privite cu mult mai multa prudenta, mai ales prognozele. Am estimat pentru economia Romaniei anual PIB ul potential si decalajul de productie, folosind mai multe metodologii. M-am confruntat cu probleme dintre cele mai diverse, de aceea privesc cu destul de mult scepticism rezultatele unor astfel de estimari.

Exemplu: In Romania nu exista date privind stocul de capital, acesta trebuie estimat, iar metodologiile de estimare sunt diferite cu rezultate diferite; de asemenea, in Romania seria de date privind populatia ocupata inregistreaza modificari importante – rupturi structurale, in trim IV 2001 – trim I 2002, ca urmare a schimbarii metodologiei utilizate de INS, motiv pentru care trebuie folosita o aproximare a acesteia. Pe scurt, rezultanta reprezinta o estimare a multor estimari. Iar exemplele pot continua.

FMI propune in raportul amintit o noua modalitate de estimare a PIB potential, pe baza unor filtre multivariate, prezentata initial in Benes et al (2010). Aceasta metodologie foloseste mai multe variabile (la randul lor estimate) fata de metodologiile standard. Dincolo de faptul ca nu a fost inca validata empiric, nici adaptata problemelor specifice unei economii in tranzitie, nu reprezinta altceva decat o estimare rezultanta a unor variabile la randul lor estimate, mult mai multe ca numar decat cele folosite in cadrul metodologiilor standard. Prin urmare gradul de incertitudine este direct proportional cu numarul de variabile estimate folosite.

Ceea ce este insa cu adevarat grav este ca, intr-o economie dominata de comportamente si asteptari economice mai degraba irationale decat rationale (in special in economiile in tranzitie, cu comportamente si mentalitati insuficient conturate), impactul unor astfel de cifre/rapoarte poate fi uluitor. Solutia nu poate fi decat una singura. Asumarea responsabilitatii cu privire la efectele negative ce pot aparea in economia romaneasca ca urmare a speculatiilor pe marginea unor variabile economice atat de volatile precum cursul de schimb sau decalajul de productie.

http://cursdeguvernare.ro

Conferentiar Universitar Doctor, ASE Bucuresti Academia de Studii Economice din Bucureşti Location: Bucureşti, Romania Email: auragabriela.socol@gmail.com Phone: 0040-01-2112650 Fax: 0040-01-3129549 Postal: 6 ROMANA PLACE, 70167 – BUCHAREST

Niciun comentariu

Lasa un raspuns